Okumaya geçtikten sonra unutmamamız gereken en önemli kural, yapılacak olan okumaların; sürekli, anlamlı ve kurallara uygun olması gerektiğidir. Belli bir hızda ve kurallara uygun okuyamayan öğrenciler diğer derslerde de güçlük çekerler. Okuduğunu anlama çok önemlidir. Öğrenci okuduğu metni mutlaka bir kaç cümle ile özetleyebilmeli, ne okuduğunun farkında olmalıdır. Yeterli düzeyde okuyamayan öğrenciler matematik derslerinde de başarılı olamamaktadırlar. Bu aşamadan sonra öğrencimizin okumasını hızlandırmasına yardımcı olmamız gerekir. Gördüğü her şeyi okumalı, okuduğu her şeyi anlatmalıdır.

Okumaya  yeni başlayan çocuğunuza yüksek sesle kitap okuması için bol bol fırsat yaratın.

Okumayı yeni öğrenen çocuğunuza her gün bu becerisini güçlendirmeye yönelik alıştırmalar yapması için ilham verin. Aşağıdaki ipuçları çocuğunuzun mutlu ve güvenli bir okuyucu olması için yardımcı olacak eğlenceli yöntemler içermektedir. Bu ipuçlarını sırayla deneyerek sizin çocuğunuzda hangisinin daha fazla işe yaradığını kendiniz belirleyebilirsiniz.

Kitapsız Evden Çıkmayın
Çocuğunuzun doktor muayenehanesi ,komşu gezmesi, minibüs otobüs seyahati gibi beklemesi gerekecek yerlerde okuması için yanınıza bir kitap ya da dergi alın. Sürekli olarak kitap okuyacak zaman yaratın.

Bir Kez Okumak Yetmez
Çocuğunuzu sevdiği kitap ve şiirleri tekrar tekrar okumaya teşvik edin.Aynı şeyleri tekrar okumak çocuğun daha hızlı ve daha doğru bir şekilde okumasına yardımcı olur.

Öyküyü Derinlemesine İnceleyin
Çocuğunuza okuduğunuz öykü ile ilgili sorular sorun. Örneğin “sence küçük kuzucuk  neden öyle davrandı?”.

Televizyonu Kontrol Altına Alın
TV ve video oyunları ile rekabet etmek güçtür. Bu nedenle TV ve video oyunlarına ayıracağı süreyi kısıtlayın ve belli zamanlar dışında bunlara izin vermeyin. Serbest zaman faaliyeti olarak kitap okumayı teşvik edin.

Sabırlı Olun
Çocuğunuz tanımadığı bir kelimeleri doğru bir şekilde okumaya çalışırken ona zaman tanıyın.

Çocuğun Seviyesine Uygun Kitaplar Alın
Çocuğunuzun kendi seviyesine göre çok zor olmayan kitaplar seçmesi için yardımcı olun.Birinci sınıf öğrencisinin okuyacağı kitaplar 16 sayfayı geçmemeli ve renkli resimli olmalıdır. Bu aşamada amaç çocuğun bol bol başarılı okuma deneyimleri yaşamasını sağlamaktır.

Kelime Oyunları Oynayın
Çocuğunuzdan kelimeleri sizin değiştirdiğiniz şekilde söylemesini isteyin: yağ- dağ-bağ ve bağdan sonra örneğin bal ve böl gibi.

Sırayla Birbirinize Okuyun
Uyku öncesinde sırayla kitap okuyun kitabın bir sayfasını siz okuyun diğer sayfasını çocuğunuz okusun bu şekilde bir kitabı bitirmeye çalışın. Çocuklar anne-babaları ile geçirdikleri bu özel zamandan hoşlanırlar.

Okuma Hatalarını Nazikçe Düzeltin
Çocuğunuz bir hata yaptığında atladığı ya da yanlış okuduğu harfleri nazikçe gösterin. Okumaya başlayan çocukların çoğu tanıdıkları kelimelere göre tahminde bulunarak okumaya çalışırlar.

||||| Like It 2 Beğen |||||