Satranç

Ana Sayfa/Satranç
Satranç2022-09-07T14:05:33+03:00

SATRANCI ÖĞRENMEK VE OYNAMAK İÇİN 5 ÖNEMLİ NEDEN

Okuma, yazma, matematik, sorumluluk ve saygı …

Amerika’nın önde gelen büyük ustalarından Yaser Seirawan, satrancın çocuklara 5 önemli değer kazandırdığına inanıyor.

1-Satranç ve Matematik: Her taş satranç tahtası üzerinde bir değere sahiptir. Bazı taşlar diğerlerinden daha fazla değere sahiptir. Daha az değere sahip bir taşınızı korurken, rakibiniz güçlü taşlarınızı almanıza izin verirseniz, size oyun kaybına mal olabilir. İşte bu değer farkındalığında satranç, çocukların zihinsel hesaplamaları için onlara yardımcı olur.

2-Satranç ve Yazma: Oyuncular, notasyon tutmak zorunda oldukları için not alma alışkanlığına çocukları teşvik eder.

3-Satranç ve Okuma: Gelişmek amacıyla kitap incelemek ve oyunları çalışmak onların oyun güçlerini mükemmel hale getirmesine katkıda bulunur, çünkü satranç, kurallar, stratejiler ve açılışları öğrenmek için kitap okumaya teşvik edecektir.

4-Satranç ve Saygı: Satranç, hem kendinize ve hem de rakibinize saygı duymanızı gerektirir. Her oyun bir el sıkışma ile başlar ve biter.

5-Satranç ve Sorumluluk: Her bir hamle, karar verilmiş bir uygulamadır. Çocuklar oynayacağı bir hamleye karar verirken aynı zamanda sorumluluğunu üstlendiği bir eyleme de sahip olacaktır. Bu alışkanlık onlarda hayatları boyunca kalır ve onlar aldıkları tüm kararların sorumluluğunu kabullenmeyi öğrenmiş olurlar.

Çocuklar satranç oynamayı öğrendiklerinde, cebir ve geometri, eleştirel düşünme, mantıksal düşünme, karar verme ve problem çözme gibi matematiksel becerilerini geliştirmeye başlar. Bu beceriler, onları beklenmedik durumlar ile uğraşmak ve tüm durumları kontrol altına almak ve akıllı seçimler yapmak için hazırlar. Avustralya’daki Sydney Üniversitesi’nden Dr.Peter Daubergne satranç oynayan çocukların üzerine bir çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışmaya göre çocuklarda aşağıdaki alanlarda belirgin etkileri olduğu sonucuna vardı. Çocukların bir yetişkinin yardımı olmadan çok zor kararları alabilmesini, eleştirel, yaratıcı ve özgün düşünme becerilerini, okuma, dil, matematik ve özellikle de hafıza becerilerini büyük ölçüde geliştirilmiş oldu.

Aynı zamanda, Problem çözme becerilerini önemli ölçüde güçlendirilmiştir. Onların sınav gibi zorlu durumlarda yani bir zaman baskısı altında doğru ve hızlı kararlar almasını sağlamıştır, Esnek planlamanın önemini öğrenme ve dar zamanlarda kararların dikkate alınmasını sağlamada tartışmasız fayda sağlar. Satranç sosyal açıdan da çocuklara yardımcı bir unsurdur. Avrupa ve Rus okullarında yıl boyunca eğitim müfredatlarında satranç dahil olmuştur. Bugün, aynı zamanda Türkiye ve Kanada okullarının müfredatında da yer almaktadır. Çocuklar satranç sayesinde çok önemli yaşam becerilerini öğrendiler.

Satranç, çocukların rekabetçi doğasına da hitap ediyor. Satranç takım müsabakalarında, çocuklarımız maç sonuçlarında takımına karşı tam bir sorumluluk alır. Bu oyun stratejileri, eğitim ve öğrenmede daha fazla çaba sarf etmelerini sağlar, çünkü kazandıkları takdirde takımına katkısını görürler. Satranç oynayan çocuklarda mantıklı seçimler, zor kararlar ve planlar, karmaşık stratejiler yapmayı öğrenmek, derslerinde ve yaşamlarında çok iyi bir yardımcı unsur olurlar. Çocuklardaki güven eksikliği de satranç sayesine azalma yönünde gelişir.

*Mary M. ALWARD

Mart 2014

Satrançta 64 Altın Öğüt

By |1 Mart 2014|Categories: Satranç|Tags: , , , , , , |

1. Yaptığınız her hamlenin bir amacı olsun. 2. Rakibin her hamlesinin amacını anlamaya çalışın. Oynadığı taşın gidebileceği

Go to Top