İnsanlar yalnız yaşamanın imkânsız olduğu zamanlarda bir arada yaşamaya başladılar ve giderek artan sayıları bu topluluğun yönetilmesi ihtiyacını doğurdu. Özellikle güvenlik, adalet gibi bir otorite gerektiren kurumlara ihtiyaç duydular. Hatta bu kuramı ortaya atan filozoflarından biri olan Thomas Hobbet bu konuda söylediği söz günümüze kadar gelmiştir ‘Homo Homini Lupus’ yani İnsan İnsanın Kurdudur. İnsanlar özgürlüklerinin bir kısmını devlet denilen kuruma devretti ve bu kurum onların daha sağlıklı yaşaması için kararlar almaya başladı. İşte devletlerin ortaya çıkmasıyla birlikte artık bağımsızlık ve özgür yaşama ihtiyacı belirdi. Devletler özgürlüğünün kanıtı olarak bazı simgeler bulmaya başladı. Bunların başında da bayrak gelmektedir. İşte burada bazı ülkelerin bayraklarının ne anlama geldiklerine bakıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti

530d24abe893719e43000024

1982 Anayasasının 3. maddesine göre, “şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.”

2893 sayılı Türk Bayrağı Kanununun 7. maddesine göre ”Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez.

Hiçbir siyasi parti, teşekkül, dernek, vakıf ve tüzükte belirlenecek kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan kurum ve kuruluşun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teşkil edecek şekilde kullanılamaz.

Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz.”

Anlamı ise savaşta şehitlerimizin kanlarından ufak bir göl oluşur. Bu, bayraktaki kırmızıyı temsil eder. Bunun yüzeyine vuran ay ve yıldız yansıması da bayrağımızdaki ay ve yıldızı temsil eder.


Amerika Birleşik Devletleri

530d256bef5c6f9843000026

Kırmızı, beyaz ve mavi renklerden oluşur. Toplamı 13 olan şeritlerin altısı beyaz, yedisi kırmızıdır, ülkenin kuruluş döneminde Birleşik Krallığa başkaldıran On üç Koloniyi simgelerler. Sol üst köşedeki mavi dikdörtgenin içinde ülkenin eyaletlerini simgeleyen 50 adet beyaz yıldız vardır. On üç Koloni ABD’nin kurucu devletleridir.

Beyaz: saflık, temizliği; kırmızı kahramanlık, cesareti; mavi azmi ifade eder.


Almanya Federal Cumhuriyeti

530d26a9ef5c6f984300004a

Bayrağı oluşturan renklerin tarihi 1813 yıllarında Napolyon’a karşı verilen savaşta Prusya’nın hem para hem de asker yönünden yaşadığı sıkıntılardan dolayı Lützow önderliğinde çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan gönüllü Freikorps birliği kurulmuştur. Parasızlıktan dolayı çeşitli renklerde olan askerî üniformalar baştan aşağıya siyaha boyanınca sarı düğmelerin altlarındaki bez parçasının kırmızı kalması bugün Almanya bayrağını oluşturan renklerin geçmişi olarak kabul edilir. 7 Haziran 1950’de alınan karar ile renklerin anlamı Beraberlik, Hak ve Özgürlük olarak belirlenmiştir. Alman bayrağı millî bayrak ve resmî bayrak olarak ikiye ayrılmaktadır. 23 Mayıs 1949’da kullanıma giren millî bayrak, ülkenin sivil bayrağıdır. Ortasında kartal motifinin bulunduğu resmî bayrak ise devlete bağlı kurumlarca kullanılmaktadır.


Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı

530d27cc4b9ac96e09000079

İlk versiyonu İskoç kralı 6. James’in 1606’da İngiltere kralı olmasıyla ortaya çıkar, bu sürüm İskoç bayrağı (St. Andrew’s Cross; mavi üzerine beyaz çapraz haç) ile İngiliz bayrağının (St. George’s Cross; beyaz üzerine kırmızı haç) üstüste bindirilmesinden ibarettir, adına da “union flag” denir. Sonraları 1801’de Büyük Britanya ile İrlanda birlestiğinde, İrlanda bayrağı (St. Patrick’s Cross, beyaz üzerine kırmızı çapraz haç) “union flag” e eklenir ve ortaya bugünkü bayrak çıkar, Güney İrlanda 1921’de bağımsızlığını kazanmasına rağmen bayrağa müdahale edilmez.


Birleşik Arap Emirlikleri

530d2f9ece2d797268000073

Yeşil: Bereket

Beyaz: Ülkenin tarafsızlığı

Siyah: Ülke sınırları içindeki yer altı kaynakları (yağ yatakları)


Brezilya Federal Cumhuriyeti

530d288178ce873e5b000056

Bayraktaki yeşil fon rengi ülkedeki geniş orman ve topraklarını, ortadaki sarı eşkenar dörtgen; Brezilya’nın büyük altın rezervlerini simgeler. Kürenin ortasından geçen bantta “Ordem e Progresso” yazar. Bunun anlamı huzur ve kalkınmadır. Kürenin içinde bulunan 27 adet beş kollu yıldızlar ise Brezilya’da bulunan 27 federal eyaleti temsil ederler. Ayrıca bu yıldızların dizilişi rastgele değil, astronomik temellere göredir.


Çin Halk Cumhuriyeti

530d296b1fb9e5405b000060

Ülkede resmi olarak Kırmızı Bayrak olarak adlandırılan bayrak, kırmızı rengin üzerine bayrağın sol köşesinde bulunan sarı renkli bir büyük ve dört küçük yıldızdan oluşmaktadır. Kırmızı renk komünizmin ve Çin Han Ulus’unun simgesi olarak kullanılmakta olup, büyük sarı yıldız komünist partinin önderliğini ifade etmektedir. Büyük sarı yıldızın sağ tarafında kavisli bir şekilde bulunan dört küçük yıldız ise ülkede var olan dört sınıfı (Çiftçi, İşçi, küçük Burjuva ve Çin savaşı döneminde Japonlara karşı komünizmin yanında olan firmalar) temsil etmektedir.


Fransa Cumhuriyeti

530d2a5ee893719e4300008c

Fransız Devrimi’nin resmi sloganı olan Eşitlik, Kardeşlik, Hürriyet sözünün bayrakta temsil edildiği görüşüdür. Mavi renk Hürriyet, beyaz renk Eşitlik ve kırmızı renk Kardeşlik anlamına gelir.


Güney Afrika Cumhuriyeti

530d2b11ce2d79726800001b

Kırmızı : Kanı

Mavi : Gökyüzünü

Yeşil : Ülke Topraklarını

Siyah : Afrikalı siyah halkı

Beyaz : Avrupalı beyaz halkı

Sarı : Altın ve diğer doğal kaynakları simgeler. Bayraktaki ‘y’ formatı ise 2 ırkın birleşimini simgeler.


Güney Kore (Resmi Adı: Kore Cumhuriyeti)

530d2b480d584dd64b00002c

Güney Kore Cumhuriyeti’nin ulusal bayrağı Tegıki Çosan Krallığı döneminde benimsenmiştir. Adını eşit olarak ve kusursuz bir dengeyle ikiye bölünmüş olan ortasındaki tegık çemberinden alır. Bu simge birbirine karşıt olan ama kusursuz bir uyum ve denge oluşturan evrensel güçlerin simgesi iki zıt öğeden oluşur: yin ve yang. Üstteki kırmızı bölüm yang’ı alttaki mavi bölüm yin’i simgeler.

Bayrağın dört köşesindeki üçlü çizgiler karşıtlık ve uyumu anlatır. Sol üst köşedeki üç kesiksiz çizgi cennet ve gökyüzünü, sağ üst köşedeki iki kesikli çizgi arasındaki kesiksiz çizgi suyu, sol alt köşedeki iki kesiksiz çizgi arasındaki kesikli çizgi ateşi, sağ alt köşedeki kesikli çizgiler ise yeryüzünü temsil eder. Bayrağın beyaz fonu, Kore halkının katıksız arılığını ve barışsever kişiliğini anlatır.

Bayrağın bütünü, Kore halkının evrenle uyum içinde yaşama ülküsünü simgeler.


Hindistan Cumhuriyeti

530d2b96507c41e867000023

Turuncu cesareti ve fedakârlığı, beyaz barış ve dürüstlüğü, yeşil kahramanlık ve sadakati temsil eder. Bayrağın ortasındaki yuvarlak simge ise Budizm inancındaki Çakra’dır.


İran İslam Cumhuriyeti

530d2be2ce2d797268000028

İran bayrağı üç eşit büyüklükteki yatay çizgilerden oluşur; üst şerit yeşil, ortadaki beyaz ve alt şerit kırmızı. Beyaz şerit kenarlarında stilize yazıları vardır. Beyaz şerit ortasında ve bayrak merkezli, hanedanlığı temsil eden, dört hilal ve bir kılıçtan oluşan bir sembol yer almaktadır. Yeşil şerit İslam’ı sembolize eder ve beyaz saflığı ve barışı temsil eder. Kan kırmızısı bir şerit ise yiğitliği sembolize eder.22 kez Kufi stili Allah o Ekber (Allah büyüktür) el yazması denenmiştir bu 11 Şubat 1979 İran Devrimi gününü temsil eder. Arması, kuvvet ve metaneti ve Müslümanlık inancının büyüklüğünü sembolize eder. Bir bütün olarak stilize amblemi, Allah olarak okunur.


İspanya Krallığı

530d2c5b0d584dd64b000047

Üstten alta olmak üzere üç yatay şerit ve bu şeritlerin renkleri sırasıyla kırmızı, sarı(iki kat kalın) ve kırmızıdır. Sarı şeridin üstünde gönder tarafında arma yer alır. Arma, Herkül Sütunlarının çevrelediği kraliyet mührünü kapsar. Sütunlar, Cebelitarık Boğazının bitimindeki her iki tarafta bulunan Cebelitarık ve Ceuta burunlarını temsil eder.


İtalya Cumhuriyeti

530d2c85827cbc611500003e

Aslında renkler 1700’lerin sonunda bir akım olarak Fransız etkisiyle seçilmiştirler. Her renge bir anlam atfedilmeye çalışıldığında genelde yeşilin doğayı, beyazın Alplerdeki karı, kırmızının da İtalyan Bağımsızlık Savaşı’nda akan kanı temsil ettiği söylenir. Daha dindar bir açıklamaya göre ise; yeşil umudu, beyaz kaderi, kırmızı de hayırseverliği temsil eder.


Japonya İmparatorluğu

530d2cdbce2d79726800003a

Kırmızı daire ülkeden doğan güneş ifade eder. Ülkenin adı ‘güneşin kaynağı’ anlamına gelen Japonya’da güneş, milli simgelerin en önemlilerinden biridir. Japon mitolojisine göre güneşin tanrıçası Amaterasu da Japon tanrılarının kraliçesi ve Japon imparator hanedanının anasıdır.


Kuzey Kore (Resmi Adı: Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti)

530d2d1bfb48516b1500003f

Beyaz çember içindeki kırmızı yıldız komünizmin sembolüdür. Bayrağın zeminindeki kırmızı renk devrimci vatanseverliği, mavi renkli şeritler bağımsızlık, barış ve kardeşlik idealleri için mücadele eden dünya halklarını, beyaz şeritler ise Kore ulusunun uzun tarihe yayılan kültürel bütünlüğünü simgeler.


Birleşik Meksika Devletleri

530d2d96fb48516b1500004c

Bayrakta bulunan yeşil renk umudu, beyaz renk birliği, kırmızı renk ise kahraman halkın ülkesi için akıttığı kanı sembolize etmektedir. Bayrağın tam ortasında, beyaz zemin üzerinde bulunan devletin armasında ise nehir üzerinde bulunan kaya parçası üzerinde yetişen kaktüste resmedilen kartal bir yılanı yerken gösterilmektedir. Bu resmi ise sağa ve sola uzanan iki adet dal tarafından yarıya kadar çevrelenmektedir.


Mısır Arap Cumhuriyeti

530d2dd50d584dd64b00005f

Yatay sıralanmış kırmızı, beyaz, siyah renkleri barındırır. Beyaz şerittin üzerinde amblem olarak Selahattin Eyyubi’nin altın kartalını barındıran bayraktır. Söz konusu pan-arabik renkler 1952’de krallık devrilince benimsenmiştir ve daha önce kullanılan, yeşil üzerine hilal ve üç yıldızlı bayrak Osmanlılar ve Kavalalıları hatırlattığı için kullanımdan kaldırılmıştır.


Portekiz Cumhuriyeti

530d2e32b40291351c000013

Kırmızı bölümü, 1910 Portekiz devrimini temsil etmektedir ve yeşil renk umudu temsil eder. Beyaz kalkan; beş beyaz noktalı beş ayrı küçük mavi armadan oluşur. Mavi kalkanlar, Portekiz’in ilk kralı, Alfonso Henriques’in İsa’dan alınan ilahi yardımla beş Mağribi(Faslı) krallara karşı olan zaferini ve beş noktada; İsa’nın beş yarasını sembolize etmektedir. Armadaki çapraz yerleşim, Hristiyanlığı temsil eder. Armada kırmızı bordür üzerine yerleşimli 7 kale sembolü; Algarve’yide içeren Portekiz topraklarının uzantısını gösterir. Arka planda ise zamanın ilkel navigasyon aleti olan armillery sembolü yer alır. Bu sembol; Portekiz’in bir zaman sömürge imparatorluğu olmasına yol açan deniz keşfini başlatan Prens Henry Navigator’u, kutlama adına yer almaktadır.


Rusya Federasyonu

530d2e6b507c41e86700003f

Panislavizm renkleri olan mavi, beyaz ve kırmızıdan oluşmaktadır. Beyaz tanrıyı, mavi hükümdarı, kırmızı ise halkı sembolize etmektedir.


Suudi Arabistan Krallığı

530d2ed4ce2d79726800005d

Bayraktaki Arapça لا إله إلا الله محمد رسول الله yani La İlahe İllallah Muhammedun Resulullah yazmaktadır. Arka plandaki yeşil renk İslam’ı, Suudi Arabistan’ı yöneten Suud ailesini, Suudi Arabistan ordusunun gücünü ve cesaretini temsil eder.


Suriye Arap Cumhuriyeti

530d2f0db40291351c00001f

Suriye bayrağı; Yemen, Mısır, Sudan, Irak, Ürdün, BAE bayraklarında olduğu gibi Geleneksel Pan-Arabizm renklerinden oluşmaktadır. Kırmızı renk hanedanlığı, siyah renk Abbasileri ve Araplığı simgelemektedir. İki yeşil yıldız Suriye halkını temsil etmektedir.


Yunanistan (Resmi Adı: Helen Cumhuriyeti)

530d2f6043a1c3151e000016

Mavi ve beyazın Ege Denizi’ni ve dalgalarının köpüklerini temsil ettiği söylenir, ayrıca maviHelen Uygarlığı’nın rengidir. Yunan Bağımsızlık Savaşı’nda mücadele eden denizcilerin mavi ve beyaz renklerinde giysiler giydikleri de bilinir.

*Eren Ç.
||||| Like It 3 Beğen |||||