Eğer çocuğunuz yalan söylüyorsa çocuğunuzun hangi durumlarda ve hangi ihtiyacını karşılamak için yalan söylediğini bulmanız gerekiyor.

Öncelikle kendinize sormanız gereken bir takım sorular var. Bunlardan birincisi çocuğum en çok hangi durumlarda, hangi konularda yalan söylüyor ve bu yalanları kime söylüyor yani sadece;

● Anne babaya mı?

● Sadece öğretmene mi?

● Arkadaşlarına mı?

● Yoksa herkese mi?

Bu yalanın konusu ne? İçeriği ne? Ne ile ilgili yalanlar söylüyor öncelikle bunları tespit etmemiz gerekmektedir.

Başka bir sorun ve çözüme ulaştıracak olan soru ise çocuğumuzun yalan söyleme nedeni ne olabilir diye araştırmamız gerekir. Nedeni cezadan kaçmak mı? Onay almak mı? İlgi çekmek mi? Öz güven sağlamak mı? Pek çok farklı nedenlerle yalan söylüyor olabilir sorunları tespit ederek bunların üzerinden gitmek gerekir.

Eğer çocuğumuz her ortamda, her konuyla ilgili ve herkese sürekli olarak yalan söylüyor ise bu durumda sorunu anne baba olarak aile içerisinde halletmek yerine bir uzmandan yardım almamız yerinde olacaktır.

Bu Gibi Durumların Dışında Neler Yapabiliriz ?

● Çok fazla kırıcı olmadan, fiziksel ve sözel şiddet kullanmadan çocuğu yalanı ile yüzleştirmek gerekir.

Örneğin, çocuğunuz bir eşyasını okulda kaybetti sizde bunun farkına vardınız. Çocuğunuza; “Ne kadarda sorumsuzsun, ne kadarda unutkansın, biliyorum okulda unuttun yalan söylüyorsun.” demek yerine “Eşyanı okulda kaybettiğini biliyorum.” denilebilir ve çocukla konuşarak ortak çözüm yolları bulunabilir.

● Yalan söylediği zaman çocuğun yaşayabileceği olumsuz durumlarla ilgili bilgi vermek gerekir. Yani yalan söylediğimiz zaman başımıza neler gelebileceği ve başka nelerle karşılaşabileceği çocuğa anlatılır.
Ve anlatırken direk düz bir şekilde anlatmak yerine süsleyerek hikâyelerden, öykülerden faydalanabilirsiniz. Bu şekilde çocuğunuzun anlamasını kolaylaştırarak kalıcılık sağlamış olacaksınız. (Yalancı Çoban hikâyesi gibi…)

● Bir diğer önemli nokta ise çocuğunuz yalan söylediğini ifade eder ise sözlü olarak ödüllendiriniz.
Yani; “Yalan söylediğini biliyordum, bunu senden duymam daha iyi, yalan söylediğinin farkına varmak ve kötü bir şey olduğunu anlamak çok güzel bir davranış, aferin…” gibi..

● En önemli nokta ise Anne-Babalar da …

Çocuklarınızın yanında ufacık, beyaz yalan dahi olsa söylememeniz ve dikkat etmeniz gerekir. Örneğin biri bizi aradığında “Evde yok de, evde olmadığımı söyle..” bunu ufak bir yalan olarak düşünsek bile çocuğunuza yanlış örnek olmuş olursunuz.

Başka bir örnek ise çocuğunuza verdiğiniz sözü tutmuyorsanız, belli bir zaman sonra çocuğunuz bu olumsuz davranışı sizden gördüğü gibi taklit edecektir.

||||| Like It 0 Beğen |||||